KONYA TEŞVİKGüncel Haberleri Takip Edin

Genel2023 KOSGEB Destekleri

27 Mart 2023

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), 2023 yılında öncelikli olarak ithalatı yüksek “stratejik ürünleri” yerlileştirmek ve millileştirmek suretiyle cari açığı azaltmayı amaçlayan, katma değerli yüksek teknolojinin KOBİ’ler vasıtasıyla tabana yayılmasını sağlayacak, teknolojik girişimciliğe ivme kazandıracak, işletmelerin verimliliklerini artıracak destek programlarını uygulamaya devam edecek. KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt’un yaptığı açıklamalara göre KOSGEB, 2023 yılında 3 milyar 270 milyon TL destek kullandıracak. Destek bütçesinin 2 milyar 415 milyon TL’sini geri ödemesiz (hibe), 670 milyon TL’sini geri ödemeli destekler oluşturacak. KOBİ’lerin finansmana erişimlerini kolaylaştırmak ve kredi maliyetlerini düşürmek amacıyla kredi faiz destek uygulamasına 2023 yılında da devam edecek olan KOSGEB, gelecek yıl bu çerçevede 185 milyon TL kaynak kullandıracak. KOSGEB, 2023 yılında “Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) Hızlı Destek Programı” kapsamında ise yaklaşık 1 milyar 250 milyon TL’lik ikinci taksit ödemesi gerçekleştirecek. Böylece KOSGEB’in 2023’te kullandıracağı toplam destek bütçesi 4 milyar 520 milyon TL’ye ulaşacak.

YENİ DESTEK PROGRAMI

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, KOSGEB’in öncelikli gündem maddeleri, 2023 yılı destek bütçesi ve açılacak çağrılara ilişkin sorularımızı yanıtladı. KOSGEB’in 2023 yılı destek bütçe büyüklüğünün 3.27 milyar TL olacağını vurgulayan Kurt, mikro ve küçük işletmelerin salgın şartlarında faaliyetlerini sürdürmeleri ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerini sağlanmasını hedefleyen “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” kapsamında ise gelecek yıl yaklaşık 1 milyar 250 milyon TL ikinci taksit ödemesi gerçekleşeceğini kaydetti. Kurt, 2023 yılında yeni bir destek programını uygulamaya alacaklarını söyledi. Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri Türkiye’de gerçekleştirilen teknolojik ürünlerin uluslararası pazarlarda yer alması, ihracatın artırılması, yerli teknoloji yoğun başlangıç işletmelerinin gelişmiş girişimcilik ekosistemleri içerisinde yer almasını sağlamak için işletmelerin fiziksel, sanal ve hibrit olarak düzenlenen hızlandırıcı programlarına hem bireysel hem de organizasyon kapsamında katılımının desteklenmesine yönelik yeni bir destek programını yürürlüğe alacaklarını dile getiren Kurt, “Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Program kapsamında her bir işletme için 50 bin dolara kadar, organizasyon kapsamında düzenlenmesi durumunda ise düzenleyici kuruluşa 25 bin dolara kadar destek vereceğiz” dedi.

TEDARİKÇİ GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI HIZLANACAK

Başkan Kurt’un açıklamalarına göre KOSGEB, gelecek yıl küresel tedarik zincirlerinde yaşanan problemlerin ülkeye yansımalarını minimize etmeye dönük olarak tedarikçi geliştirme çalışmalarına hız verecek. 2021 yılı sonu ve 2022 yılı başında başlattıkları tedarikçi geliştirme faaliyetleri kapsamında önümüzdeki yıl tedarikçilerden gelecek 240 projenin desteklenmesini planladıklarını açıklayan Kurt, “Bu projeler tedarikçi KOBİ’lerimizin kalite, kapasite ve verim artışlarının yanı sıra büyük işletmelerimizin yerlileştirme ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik ürün geliştirme amacıyla desteklenecek” diye konuştu.

Tedarikçi geliştirme faaliyetleri kapsamında farklı sektörlerde işbirliği yapılan stratejik büyük işletmelerin yerlileştirme ihtiyaçları gözetilerek hazırlanacak sektörel çağrılar ile sektörlerin ortak ihtiyaçlarına KOBİ’lerin geliştireceği ara mallar ile cevap verilebilmesi ve KOBİ’lerin büyük işletmelerin tedarik zincirlerine eklemlenebilmelerinin planlandığını söyleyen Kurt, bu kapsamda odak sektörler olan savunma ve otomotivin yanı sıra, elektronik, dayanıklı tüketim grubu, perakende yapı grubu gibi çeşitli sektörlerde işbirliği çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Bizimle İletişime Geç
0332 342 1888

Güncel hibe ve teşviklerden haberdar olmak için bültenimize kayıt olun. Yeni çıkan düzenlemelerden ve yaptığımız hizmetlerden sizleri haberdar ederek işletmenizi büyütmenize ve geliştirmenize yardımcı oluyoruz.

    ©2023 Konya Teşvik. Tüm Hakları Saklıdır.